Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowy sorbet"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 753
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 124
Polecam.
Odsłon: 753
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 102
Składniki
Maliny przebierz. Jeśli poza sezonem będziesz używać mrożonych owoców, musisz je lekko rozmrozić. Porzeczki opłucz, osusz na sicie, pozbaw szypułek (kilka gałązek odłóż).
Do rondla wsyp cukier i wlej sok jabłkowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij naczynie z ognia, odstaw do ostudzenia.
Limonkę lub cytrynę wyszoruj starannie, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Przygotowane maliny oraz porzeczki wsyp do kubka miksera. Dodaj sok i skórkę z cytrusa. Wlej sok jabłkowy, zmiksuj całość na gładką masę. Przetrzyj ją przez sitko.
Masę przełóż do pudełka, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Co pewien czas wyjmuj i mieszaj widelcem. Gotowy sorbet rozłóż do szklanek. Ozdób jagodami oraz odłożonymi gałązkami porzeczek.
czas ok. 40 min; porcja – 120 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety