Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Owocowy sorbet"
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 144
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 119
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 144
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 170
Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
Odsłon: 119
Składniki
Maliny przebierz. Jeśli poza sezonem będziesz używać mrożonych owoców, musisz je lekko rozmrozić. Porzeczki opłucz, osusz na sicie, pozbaw szypułek (kilka gałązek odłóż).
Do rondla wsyp cukier i wlej sok jabłkowy. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij naczynie z ognia, odstaw do ostudzenia.
Limonkę lub cytrynę wyszoruj starannie, sparz wrzątkiem. Otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Przygotowane maliny oraz porzeczki wsyp do kubka miksera. Dodaj sok i skórkę z cytrusa. Wlej sok jabłkowy, zmiksuj całość na gładką masę. Przetrzyj ją przez sitko.
Masę przełóż do pudełka, wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Co pewien czas wyjmuj i mieszaj widelcem. Gotowy sorbet rozłóż do szklanek. Ozdób jagodami oraz odłożonymi gałązkami porzeczek.
czas ok. 40 min; porcja – 120 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety