Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspomnienie mojego dzieciństwa, gdy mama robiła słodkości, których nie było w sklepach. Teraz słodycze są, ale do owsianek ciągle wracam z przyjemnością. Szybkie w wykonaniu. Można długo przechowywać. I zdrowsze od zwykłych ciastek.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 198
Składniki
Jak najdokładniej rozpuścić margarynę z cukrem. Dodać kakao, rodzynki i olejek (wg upodobań cytrynowy albo migdałowy – oba pasują). Do gładkiej masy dodać płatki owsiane i gotować kilka minut dokładnie mieszając (za krótko gotowane będą zbyt twarde).
Natychmiast formować owsianki – ja „używam” do tego łyżki stołowej i dodatkowo ugniatam je dłonią z rękawicą gumową – i kłaść ciasteczka na talerzu (potrzeba ok. 5 dużych talerzy) do zastygnięcia. To jedyny „trudniejszy” i mało przyjemny moment robienia owsianek, gdyż trzeba robić to szybko, a masa parzy w dłonie (dlatego nie polecam robienia ich dzieciom). Zostawić do zastygnięcia ok. 3-4 godziny.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 74 sztuki Moje uwagi: płatki owsiane tylko błyskawiczne (nie np. górskie). Ja preferuję firmy Szczytno. Płatki np. firmy Kupiec są bardzo drobne i gotowe owsianki za bardzo się kruszą.