Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 663
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 110
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1247
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 663
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 110
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1247
Składniki
Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru i kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z mąki i dodatków wyrobić ciasto, dodając drożdże i spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wtrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części wyrośniętego,ciasta formująwałeko średnicy ok. 5 cm i krają go na plastry ok. 2 cm grubości. Na każdy kładą porcję marmolady. Następnie zlepiają brzegi ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej mąką) w odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu (ze spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem (można wymieszać z wanilią) lub polukrować. Smacznego.