Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne!
Witam serdecznie i zapraszam na kotleciki lub placki z kalafiora. Są proste w...
Odsłon: 959
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 589
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 428
Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Odsłon: 274
Witam serdecznie i zapraszam na kotleciki lub placki z kalafiora. Są proste w...
Odsłon: 959
Przepis dnia
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szy...
Odsłon: 589
Smaczna sałatka z brokułem, jajkiem, pomidorem oraz kukurydzą, ogórkiem kiszo...
Odsłon: 428
Pyszne kruche ciasto upieczone ze śliwkami. Proste i szybkie w przygotowaniu.
Odsłon: 274
Składniki
Rozrobić drożdże z łyżeczką cukru i kubkiem mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinny podwoić swoją objętość). Z mąki i dodatków wyrobić ciasto, dodając drożdże i spirytus. Zostawić w ciepłym miejscu do wtrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, formować pączki. Cukiernicy robią tak: z części wyrośniętego,ciasta formująwałeko średnicy ok. 5 cm i krają go na plastry ok. 2 cm grubości. Na każdy kładą porcję marmolady. Następnie zlepiają brzegi ciasta, tworząc kulki, które układa się na stolnicy (obsypanej mąką) w odległości ok. 5 cm. Zostawić do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym, głębokim tłuszczu (ze spirytusem) pod przykryciem. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem (można wymieszać z wanilią) lub polukrować. Smacznego.