Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17365
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 352
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4442
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 140
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 240
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17365
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 352
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 4442
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 140
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 240
Składniki
Drożdże rozpuścić z 1/2 szkl. cukru, 1/2 l mleka i 70 dkg mąki. Jak zaczyn podwoi objętość dodać resztę mleka, cukier, żółtka, spirytus, sól i mąkę i wyrabiać, aż wszystko się połączy, dodać cały stopiony tłuszcz(45 dkg) i dalej wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki i miski-ok. 30 min.
Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i czekać, aż sporo wyrośnie-ok. 1-2 godz. Przygotować deskę posypaną mąką, nadzienie-żeby nie było prosto z lodówki.
Nabierać łyżką porcje ciasta, lekko rozciągnąć, nałożyć pół łyżeczki nadzienia i zlepić ciasto, kłaść zlepionym na dół na posypanej desce-i tak, aż do końca. Poczekać aż trochę wyrosną i smażyć. Ja smażę we frytkownicy, w smalcu rozgrzanym do 170 stopni. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać wyrośnięte pączki wierzchem na dół i przykryć, smażyć, aż się zrumienią i odwrócić na drugą stronę, nie przykrywać i wyciągnąć, gdy będą miały taki sam kolor jak na wierzchu.
Lukier na ok. 30 sztuk- sok z 1/2 cytryny, szklanka cukru pudru, tak żeby masa była dosyć gęsta-wszystko wymieszać dodać skórkę z pomarańczy i polewać jeszcze ciepłe pączki. Podany przepis jest na ok. 100-110 pączków ale można sobie podzielić na mniej.
Przepisana ilość składników jest n a100-110 pączków, zależy jakich dużych, więc trzeba podzielić ilości, jeśli ktoś chce niej. Smacznego.