Desery Przepis na:
Pączki hiszpańskie

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2430
Dodano: 23.02.2017
Odsłon: 1075
Składniki
- Ciasto parzone: 250ml wody
- 60g masła
- szczypta soli
- 150g mąki pszennej
- 3 jajka (M lub L)
- Lukier: 150g cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 3 łyżki soku cytrynowego
- Dodatkowo: 750ml oleju kokosowego lub rzepakowego
- arkusz papieru do pieczenia
> 6 os. | 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 8cm i posmarować lekko olejem.
-
Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli, masło ma się całkowicie rozpuścić. Garnek zdjąć z palnika i energicznie mieszając (drewnianą łyżką) wsypać od razu całą mąkę. Garnek postawić na małym ogniu i gotować przez chwilę, ciągle mieszając, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od garnka. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego ciasta, miksując mikserem, dodawać po jednym jajku.
-
Olej rozgrzać w garnku do 175 stopni (sprawdzić termometrem lub rączką drewnianej łyżki - jeśli wokół rączki robią się pęcherzyki, tzn. że temperatura jest w sam raz).
-
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką o kształcie gwiazdki. Na kwadraty z papieru wyciskać ciasto tworząc kółka.
-
Kółka (razem z papierem) wkładać do garnka, papierem do góry. Gdy papier odejdzie od ciasta, wyjąć go, a pączki smażyć z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączać na ręczniku papierowym.
-
Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i sokiem cytrynowym. Powstałym lukrem posmarować pączki.
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (0)