Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przy robieniu pączków wpadłam na pomysł żeby do ciasta dodać kakao. Mimo że nie rozprowadziło się ono dobrze w cieście, plan wypalił. Wyszły urocze pączki marmurkowe. Polecam :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118054
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8389
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3113
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2113
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1534
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118054
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8389
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3113
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2113
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1534
Składniki
Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i dosypujemy kakao. Ciasto dobrze zagniatamy aż kakao nam się wchłonie w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo.