Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki kupowane w cukierni są pyszne, ale czasem po prostu chcesz je zrobić w domu. Pączki na jogurcie naturalnym wychodzą lekkie, puszyste i pyszne. Obtoczone cukrem pudrem błyskawicznie znikną z talerza. Nawet puste smakują świetnie, ale możesz je nadziać marmoladą, czekoladą lub dżemem.
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3310
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1320
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1895
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 625
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 19
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3310
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1320
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1895
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 625
Składniki
Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj jogurt naturalny, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto będzie kleiste, ale nie przejmuj się tym.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Ilość musi być wystarczająca do tego, by pączki swobodnie w nim pływały. Najważniejsze to wyczuć dobry poziom temperatury. Dla ułatwienia możesz użyć termometru. Temperatura powinna osiągnąć około 175-180°C. Ustaw ogień na średni. Jeśli będzie za mocny, pączki szybko się spalą i będą surowe w środku. Jeśli jednak tłuszcz będzie za zimny, łakocie wchłoną za dużo oleju.
Zwilż dłonie w oleju, nabieraj porcje ciasta, formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego) i smaż na gorącym tłuszczu. Możesz też użyć dwóch zwilżonych w oleju łyżek i przy ich pomocy formować pączki. Wrzucaj pączki na tłuszcz tak, aby między nimi zostało wolne miejsce. Dzięki temu łatwo ci będzie je obrócić. Gdy równo się zazłocą, wyłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone pączki obtocz w cukrze pudrze i podawaj. Najlepsze są w dniu przygotowania.