Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki kupowane w cukierni są pyszne, ale czasem po prostu chcesz je zrobić w domu. Pączki na jogurcie naturalnym wychodzą lekkie, puszyste i pyszne. Obtoczone cukrem pudrem błyskawicznie znikną z talerza. Nawet puste smakują świetnie, ale możesz je nadziać marmoladą, czekoladą lub dżemem.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 339
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 339
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11134
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3775
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1301
Składniki
Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj jogurt naturalny, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto będzie kleiste, ale nie przejmuj się tym.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Ilość musi być wystarczająca do tego, by pączki swobodnie w nim pływały. Najważniejsze to wyczuć dobry poziom temperatury. Dla ułatwienia możesz użyć termometru. Temperatura powinna osiągnąć około 175-180°C. Ustaw ogień na średni. Jeśli będzie za mocny, pączki szybko się spalą i będą surowe w środku. Jeśli jednak tłuszcz będzie za zimny, łakocie wchłoną za dużo oleju.
Zwilż dłonie w oleju, nabieraj porcje ciasta, formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego) i smaż na gorącym tłuszczu. Możesz też użyć dwóch zwilżonych w oleju łyżek i przy ich pomocy formować pączki. Wrzucaj pączki na tłuszcz tak, aby między nimi zostało wolne miejsce. Dzięki temu łatwo ci będzie je obrócić. Gdy równo się zazłocą, wyłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone pączki obtocz w cukrze pudrze i podawaj. Najlepsze są w dniu przygotowania.