Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki kupowane w cukierni są pyszne, ale czasem po prostu chcesz je zrobić w domu. Pączki na jogurcie naturalnym wychodzą lekkie, puszyste i pyszne. Obtoczone cukrem pudrem błyskawicznie znikną z talerza. Nawet puste smakują świetnie, ale możesz je nadziać marmoladą, czekoladą lub dżemem.
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Polędwiczki z cebulką marynowaną, pieczarkami i świeżą papryką to doskonałe d...
Odsłon: 155
Tagliatelle z kurkami to wykwintne danie, które zachwyca swoim bogactwem smak...
Odsłon: 1278
Kurczak w boczkach na młodej kapuście to danie, które łączy soczystość mięsa...
Odsłon: 255
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 37
Składniki
Wsyp do miski przesianą mąkę, dodaj jogurt naturalny, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia i zmiksuj na jednolitą masę. Ciasto będzie kleiste, ale nie przejmuj się tym.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Ilość musi być wystarczająca do tego, by pączki swobodnie w nim pływały. Najważniejsze to wyczuć dobry poziom temperatury. Dla ułatwienia możesz użyć termometru. Temperatura powinna osiągnąć około 175-180°C. Ustaw ogień na średni. Jeśli będzie za mocny, pączki szybko się spalą i będą surowe w środku. Jeśli jednak tłuszcz będzie za zimny, łakocie wchłoną za dużo oleju.
Zwilż dłonie w oleju, nabieraj porcje ciasta, formuj kulki (wielkości orzecha włoskiego) i smaż na gorącym tłuszczu. Możesz też użyć dwóch zwilżonych w oleju łyżek i przy ich pomocy formować pączki. Wrzucaj pączki na tłuszcz tak, aby między nimi zostało wolne miejsce. Dzięki temu łatwo ci będzie je obrócić. Gdy równo się zazłocą, wyłóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone pączki obtocz w cukrze pudrze i podawaj. Najlepsze są w dniu przygotowania.