Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i łatwy przepis na puszyste , smaczne i mięciutkie pączki. Kto raz wypróbuje przepis to będzie do niego często wracać. Do smażenia pączków wkładam połowę obranego ziemniaka. Polecam
miska na zaczyn, rondel, większa miska, łyżka, ręcznik papierowy, łyżka cedzakowa,
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 739
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424846
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10664
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336940
Składniki
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski rozkruszyć drożdże, zasypać połową cukru oraz 3 łyżkami mąki. Odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i do momentu aż drożdże zaczną pracować. Mleko podgrzać z pozostałym cukrem , masłem oraz margaryną Kasią. Pozostałą mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, żółtka, wyrośnięty zaczyn wymieszać, następnie dodać podgrzane letnie mleko, zapach ( u mnie rumowy ) oraz ocet albo spirytus. Wyrabiać ciasto drożdżowe tak długo, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone, będzie odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto zakryć ścierką i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość nie wałkować tylko rozciągać i wycinać szklanką koła, każde koło brać na rękę , rozciągając lekko i nakładając porcję marmolady, dżemy czy powideł.(u mnie tak 1 łyżeczka czasami trochę więcej) Zlepiać brzegi i formować w rękach kulki tworząc pączki. Ponownie zakryć ścierką i odłożyć jeszcze na 15 - 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W rondlu rozgrzać mocno tłuszcz do smażenia, wkładając do środka obrany ziemniak. Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wkładamy partiami po kilka pączków i smażymy po kilka minut z każdej strony. Gdyby pączki się za szybko smażyły zmniejszyć moc palnika. Usmażone pączki odsączać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu pączki oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
Pączki podczas smażenia.