Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki oblane lukrem i czekoladą"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 146
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Żółtka rozcieram z drożdżami. Razem podgrzewam mleko, olej, margarynę i cukier waniliowy. Do mąki z solą dodaję podgrzane i drożdże z żółtkami.
Wyrabiam ciasto, odstawiam, by wyrosło. Gdy podwoi objętość, rozwałkowuję na grubsze placki. Szklanką wycinam kółka, kładę na nie marmoladę, zlepiam pączki. Zostawiam, by wyrosły.
W głębokim garnku na rozgrzanym tłuszczu piekę pączki z obu stron na złoto. Wyjmuję je na bibułę.
Lukier: Cukier puder wsypuję do miseczki. Jedną dużą łyżkę zagotowanej wody mieszam z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Wlewam do cukru pudru. Mieszam, aż powstanie płynny lukier.
Polewa: Do miski wbijam jajko, dodaję cukier i kakao, miksuję. Margarynę rozpuszczam w rondlu, gorącą dolewam do zmiksowanej masy, miksuję. Pączki pokrywam lukrem i polewą, posypuję skórką.Źródło: Kobieta i życie