dziś ostatki więc usmażyłam pączki na bogato z przepisu pani Magdy Gessler. Pączki są mięciutkie i przepyszne. Wiem jajek jest całe mnóstwo ale raz do roku na takie pączki można sobie pozwolić. Z podanych składników wyszło mi 28 pączków...
pączki pani Magdy Gessler - przepyszne!!!
Składniki
- ok 1 kg mąki pszennej
- 80 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 200 g masła
- 12 żółtek
- 2 całej jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- kieliszek spirytusu
- marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder bądź lukier
Składniki
- ok 1 kg mąki pszennej
- 80 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 200 g masła
- 12 żółtek
- 2 całej jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- kieliszek spirytusu
- marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder bądź lukier

Etapy przygotowania
Do miski wsypujemy mąką wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Ostawiamy do czasu aż zaczną drożdże rosnąć ok 10-15 minut.
Do garnka wybijamy jajka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i pozostały cukier. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W drugim rondelku rozpuszczamy masło.
Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta formujemy rulony z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy dokładnie brzegi. Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzewamy smalec. Smażymy pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 363

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 456
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 363

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 456



Składniki
- ok 1 kg mąki pszennej
- 80 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 200 g masła
- 12 żółtek
- 2 całej jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżki cukru z wanilią
- kieliszek spirytusu
- marmolada
- smalec do smażenia
- cukier puder bądź lukier
Do miski wsypujemy mąką wkruszamy drożdże, posypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym mlekiem. Ostawiamy do czasu aż zaczną drożdże rosnąć ok 10-15 minut.
Do garnka wybijamy jajka dodajemy żółtka, cukier waniliowy i pozostały cukier. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W drugim rondelku rozpuszczamy masło.
Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Z ciasta formujemy rulony z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy marmoladę i zlepiamy dokładnie brzegi. Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.
Rozgrzewamy smalec. Smażymy pączki z dwóch stron, aż będą rumiane. Posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem.