Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te ciekawe pączki zaskoczą cię nie tylko teksturą ciasta, ale też jego smakiem i nadzieniem. Pieczone pączki mają w sobie mniej tłuszczu niż te smażone w głębokim oleju. W dodatku nabierają ciekawej miękkości, a dodatek cynamonu w cieście sprawia, że łakocie są bardziej aromatyczne. Gęste powidła śliwkowe wprowadzą soczystą i pyszną nutę. Możesz także użyć konfitury wiśniowej lub porzeczkowej.
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 154
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 154
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Składniki
Przed rozpoczęciem pracy wyjmij wszystkie składniki z lodówki co najmniej godzinę wcześniej. Najwygodniej będzie ci zagnieść ciasto przy pomocy miksera ze specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego, ponieważ ciasto wychodzi lepkie i klejące.
Przesianą mąkę wymieszaj z solą i odstaw. W małym garnku połącz śmietanę, mleko i łyżkę cukru. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. W misce rozkrusz drożdże i zalej je gorącym mlekiem, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Zostaw zaczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut, aby podwoił swoją objętość.
Utrzyj żółtka z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Po czym dodaj je do wyrośniętego zaczynu i stopniowo dodawaj mąkę. Możesz mieszać łyżką lub mikserem. Następnie dodaj miękkie lub roztopione masło i zagnieć ciasto ręcznie lub wyrób przy pomocy robota kuchennego, aby miało lśniącą i gładką konsystencją. Przykryj miskę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut.
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypaną mąką stolnicę, uderz dłonią, by pozbyć się powietrza i jeszcze raz zagnieć. Aby pączki wygodniej się piekły możesz użyć papilotek do muffinków. Musisz je tylko mocno rozchylić, aby pączki były okrągłe, a nie przybrały kształt babeczek. Z ciasta odrywaj porcje, formuj kulki i wkładaj do papilotek lub na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Odstaw pączki do wyrośnięcia na 20-30 minut, a następnie wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na ok. 12-15 minut.
Po upieczeniu wyjmij pączki, wystudź i nadziewaj powidłami za pomocą szprycy. Odwracaj pączki dziurkami do góry, by dżem zastygł i nie wyciekał. Następnie obtocz pączki w cukrze pudrze lub polej lukrem i podawaj.