Do góry

Desery Przepis na:

Pączki różane.

Pączki różane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1532 Ocena: 20815

Dodano:

Odsłon: 757

Pyszne pączki z nadzieniem różanym.

Składniki

  • drożdże 3 dag
  • mąka 0,5 kg
  • żółtka 3
  • połowa płaskiej łyżeczki soli
  • kieliszek spirytusu 25 ml
  • 1 łyżka masła
  • mała paczka cukru waniliowego
  • mleko szklanka (do wyrobienia ciasta)
  • marmolada różana
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pączki różane.

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń