Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26169
Dodano: 22.01.2020
Odsłon: 873
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki ciepłego mleka z łyżeczką cukru. Do przesianej mąki dodajemy połowę płaskiej łyżeczki soli, cukier waniliowy, 1 łyżkę masła, 3 żółtka, pół szklanki mleka i kieliszek spirytusu. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy regulując mlekiem, do momentu kiedy będzie odchodzić od rąk. Tak wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę, przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki (oraz nadziewamy marmoladą różaną) i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, usmażone układamy na ręczniczkach papierowych w celu osączenia z tłuszczu. Układamy na talerzu, posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 22 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Najpyszniejsza klasyka!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 22 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pychoty,ja nie mam róży w tym roku:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 22 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo lubię z nadzieniem różanym:)0 Kto głosował? | Odpowiedz