Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Drożdże rozkrusz i wsyp do połowy letniego mleka, dodaj łyżkę cukru i poczekaj, aż wyrośnie zaczyn.
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Do tej masy stopniowo dodawaj żółtka i utrzyj na gładki krem.
Posól przesianą mąkę, dodaj wyrośnięty zaczyn, utartą masę maślaną, rum, resztę letniego mleka i ugnieć elastyczne ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 25 części i uformuj z każdego kulkę.
Rozłóż na posypanej mąką stolnicy, przykryj ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na kolejnych 20 minut, aby wyrosły.
Rozgrzej dobrze olej, wyrośnięte kulki spłaszcz lekko przed smażeniem i smaż z obu stron do przyrumienienia.
Pączki odłóż na metalową kratkę lub na serwetki, aby ściekł z nich tłuszcz. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 50 minut 200 kcal/1 sztukaŹródło: Tele Tydzień