Do góry

Desery Przepis na:

Pączki twarogowe

Pączki twarogowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 1551

Dodano:

Odsłon: 9273

Szybkie pączki twarogowe na drożdżach, to super propozycja na karnawał

Składniki

  • Na około 20 pączków:
  • 1 ½ szklanki mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 dag drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 300 g mielonego twarogu
  • 1 szczypta soli
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki twarogowe

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypuję 1 łyżeczką cukru i zalewam 2 łyżkami letniego mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około 10 minut. Następnie ucieram mikserem masło z cukrem, dodaję, ucierając cały czas, jajka, żółtka, twaróg, mąkę, wyrośnięte drożdże i szczyptę soli. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.

  2. Następnie rozgrzewam olej w rondelku (wysokość oleju w rondelku około 5 cm, temperatura około 180 stopni – ciasto po włożeniu musi wypływać, ale nie może się palić i za szybko ciemnieć)
    Dwiema łyżkami kładę ciasto do rondelka i smażę z obydwu stron. Lekko ciepłe pączki posypuję cukrem pudrem.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń