Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pączki z dżemem malinowym"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 200
Składniki
60 minut (plus wyrastanie 75 minut) • 10 sztuk • 190 kcal/porcja • 1,50 zł/porcja
Wymieszaj w misce mąkę, cukier i sól. Podgrzej mleko. Rozgnieć drożdże i wymieszaj je z 100 ml mleka. Wlej mleko z drożdżami do mąki i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Rozpuść masło i zdejmij z ognia. Dodaj do ciasta jajka, masło i resztę mleka i zagniataj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Zagnieć ciasto ponownie i wałkując je dłońmi na obsypanym mąką blacie, zrób z niego wałeczek. Podziel wałeczek na 18 części i zrób z nich kulki. Ułóż kulki na natłuszczonej formie, przykryj i odstaw na 20 minut.
Zmiksuj dżem na gładką masę lub przeciśnij go przez sito. Za pomocą szprycy wciśnij do kulek po porcji dżemu.
Rozgrzej olej do 160-170 st. C. Wkładaj pączki łyżką, smaż w kilku porcjach, każdą porcję w sumie po 6-8 minut.
Gdy pączki zbrązowieją od spodu, przekręcaj je ostrożnie na drugą stronę. Po wyjęciu osusz na ręczniku papierowym i jeszcze ciepłe obsyp dodatkowym cukrem.Źródło: Olivia