Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W ostatnich latach pistacja jest zdecydowaną królową cukierników. Nic dziwnego, że wiele osób szuka sprawdzonego przepisu na pączki z kremem pistacjowym. To pyszny i nowoczesny wypiek, którym możesz zajadać się nie tylko w tłusty czwartek. Jeśli jesteś miłośnikiem orzechów, koniecznie dowiedz się, jak zrobić pączki z kremem pistacjowym.
Przydatne są: robot planetarny, rękaw cukierniczy ze szprycą do nadziewania, gaza jałowa lub sitko o drobnych oczkach
Składniki
NADZIENIE PISTACJOWE: Na początku, najlepiej w wieczór przed smażeniem pączków z kremem pistacjowym, zrób do nich nadzienie. Do rondla wlej śmietankę i mleko, zagotuj. Do miski włóż żółtka i cukier - utrzyj na puszystą masę. Gdy śmietanka i mleko będą gorące, zalej nimi zmiksowane żółtka. Koniecznie rób to małym strumieniem i ciągle mieszając, żeby je zahartować. Połączoną masę przelej z powrotem do rondla. Ustaw na palniku i chwilę podgrzewaj, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, wtedy odstaw z ognia. Weź miskę i wrzuć do niej pastę pistacjową oraz białą czekoladę. Zalej gorącą masą i wymieszaj. Dorzuć sól i serek mascarpone, a następnie połącz na gładki i jednolity krem. Przykryj folią spożywczą w tzw. kontakcie (żeby folia dotykała wierzch kremu). Wstaw do lodówki na całą noc.
CIASTO NA PĄCZKI Z KREMEM PISTACJOWYM: Do głębszej miski wbij żółtka i wsyp cukier. Utrzyj na bardzo puszystą, jasnożółtą masę. Dodaj przesianą mąkę, drożdże, spirytus i ekstrakt waniliowy. Zacznij wyrabiać i powoli dolewaj ciepłe mleko. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie - rób to ok. 20-25 minut, jeśli robotem planetarnym z hakiem - wystarczy ok. 10-15 minut. Następnie dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto jeszcze przez ok. 5 minut. Przykryj naczynie kuchenną ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Na początku uderz w ciasto pięścią (aby je odpowietrzyć) i ponownie krótko wyrabiaj. Zwiń ciasto w rulon i podziel na porcje, każda po ok. 60 g. Dłońmi uformuj małe kule i odstaw na blat kuchenny, delikatnie oprószony mąką. Spłaszcz je ręką, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny, aby nieco wyrosły.
SMAŻENIE: Rozgrzej olej lub smalec w głębokim garnku do temperatury 175 stopni Celsjusza. Wrzucaj po 2-3 pączki naraz - tak, aby nie dotykały dna naczynia i siebie wzajemnie. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Zarumienione wyławiaj łyżką cedzakową i kładź na ręcznik papierowy, aby odsączyć pączki z tłuszczu.
NADZIEWANIE: Koniecznie jeszcze gorące pączki nadziewaj kremem pistacjowym. Nałóż go do rękawa cukierniczego z wydłużoną szprycą i wbij w ciepłe ciasto.
DEKORACJA: Zanim pączki z kremem pistacjowym ostygną, przygotuj lukier. 2 garści szpinaku wrzuć do rozdrabniacza, wlej sok z cytryny. Zmiksuj na gładką pastę i odcedź płyn przez gazę lub bardzo drobne sito do miseczki. Dodaj cukier puder (tyle, żeby otrzymać lukier o pożądanej konsystencji). W lukrze nie będzie czuć szpinaku. Jeszcze ciepłe pączki z kremem pistacjowym polej lukrem i posyp orzechami oraz pistacjami (poszatkowanymi na drobne kawałki).