Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z mascarpone

Przepis dnia 2022-01-13
Pączki z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 654

Dodano:

Odsłon: 9662

Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon - opcjonalnie
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pączki z mascarpone

Przygotowanie

  1. Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem.
    Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy.
    Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką.
    Ciasto ma być gęste i kleiste.
    Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki.
    W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze.
    Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały.
    Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń