Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączki z pistacjową posypką"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
60 minut (plus wyrastanie 75 minut) • 18 sztuk • 250 kcal/porcja • 2 zł/porcja
W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Podgrzej 100 ml mleka, zalej nim rozgniecione drożdże i wlej do mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut.
Rozpuść masło, dodaj 100 ml mleka, podgrzej i zdejmij z ognia. Dodaj do ciasta jajka i mleko z masłem. Wymieszaj mikserem ciasto. Przykryj i odstaw na 40 minut.
Zagnieć ciasto ponownie i rozwałkuj je na wałeczek na oprószonym mąką blacie. Podziel wałeczek na 18 części i uformuj w kulki. Ułóż je na natłuszczonej blasze, przykryj i odstaw na 20 minut.
Olej podgrzej w rondlu do 170 st. C. Smaż pączki w 4-5 partiach, z obu stron (w sumie po 6-8 minut). Gdy będą brązowe, wyjmij z tłuszczu i osącz.
Za pomocą szprycy wciśnij do środka ciepłych jeszcze pączków budyń. Odstaw, aby ostygły. Na lukier wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i ajerkoniak. Polej nim pączki, posyp pistacjami.Źródło: Olivia