Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z piwem

Pączki z piwem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2504 Ocena: 17782

Dodano:

Odsłon: 689

Pyszne pączki domowej roboty, z dodatkiem piwa, które ogranicza wchłanianie tłuszczu podczas smażenia i nadaje ciastu wspaniały aromat.

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • żółtko jaja kurzego 12-15 szt
  • Drożdże 12 dag
  • ½ szklanki cukru
  • ½ butelki piwa
  • ½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
  • szczypta soli
  • słoiczek konfitury
  • Mleko
  • olej do głębokiego smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pączki z piwem

Przygotowanie

  1. Wykonanie rozczynu:
    Drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2łyżki mąki wymieszać w misce i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
    Wykonanie pączków:
    Piwo zagotować. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalać mąkę i wymieszać( mąka nadal będzie sypka, a tylko lekko sparzona piwem) Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z rozczynem, , mąką i resztą piwa. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, a następnie dodać roztopioną margarynę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne i będzie odstawać od ręki. Po czym odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, na stolnicy wysypanej mąką formujemy pączki, do każdego dajemy po łyżeczce nadzienia. Pączki smażymy na silnie rozgrzanym oleju, następnie odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń