Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, puszyste i aromatyczne pączki nadziewane konfiturą z płatków róży. Olej kokosowym ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Pączki smaży się na nim wspaniale, nie naciągają tłuszczu i nie przyjmują zapachu dzięki czemu możemy cieszyć się w 100 procentach smakiem pączka ;)
Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - dział...
Odsłon: 3182
Nagietek należy do ziół o wyjątkowej mocy. Nie może go nigdy zabraknąć w moim...
Odsłon: 19382
Witajcie serdecznie jak wam mija niedziela, co dziś mieliście na obiadek ? U...
Odsłon: 2226
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 28
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 79
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 54
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 864
Witam. Dzisiejszy przepis to prawdziwa bomba dla naszych kubków smakowych. Po...
Odsłon: 28
Obłędne, maślane o wyrazistym serowym smaku krakersy, które przygotujecie w k...
Odsłon: 79
Świetna przekąska na imprezę. Grissini z ziarnami to idealny dodatek do wszel...
Odsłon: 54
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami...
Odsłon: 864
Składniki
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ. Do słoiczka wsypujemy cukier puder, dodajemy laskę wanilii i wydrążony miąższ. Energicznie potrząsamy słoiczkiem, by wanilia wymieszała się z cukrem. Odstawiamy na 3-4 dni. Przed użyciem należy mocno wstrząsnąć słoiczkiem bo cukier może się zbrylić. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i 3 łyżami mleka, przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Cukier i żółtka ucieramy puszystą masę, mieszamy z pozostałym mlekiem. Ogrzaną mąkę (ja trzymam ją w tym celu przy kaloryferze) i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże, skórkę z cytryny/pomarańczy i spirytus. Ciasto wyrabiamy 15-20 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy roztopione, ale przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy konfiturę. Zbieramy ciasto wokół konfitury i sklejamy, aby utworzyła się niewielka kula. Układamy zlepieniem do dołu na stolnicy lub lnianej ścierce kuchennej lekko oprószonej mąką. Przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia. W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej partiami wkładamy pączki i smażymy na średnim ogniu. Gdy się zrumienią z jednej strony obracamy na drugą. Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe oprószamy przesianym cukrem pudrem z wanilią.
Przepisy Desery
Desery
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Desery
Murzynek
Desery
Sernik czekoladowy z mascarpone
Desery
Rolada z makiem (Makowiec w biszkopcie)
Jogurtowy deserek z sosem truskawkowym
Deserki które przygotowałam są bardzo smaczne i szybko znikają z talerza. Moż...
Odsłon: 27
Murzynek
Przepis na niezawodne ciasto - murzynek! Pięknie wyrasta i zawsze się udaje....
Odsłon: 121