Do góry

Desery Przepis na:

Pączki z różą smażone na oleju kokosowym

Pączki z różą smażone na oleju kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1652

Dodano:

Odsłon: 344

Pyszne, puszyste i aromatyczne pączki nadziewane konfiturą z płatków róży. Olej kokosowym ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Pączki smaży się na nim wspaniale, nie naciągają tłuszczu i nie przyjmują zapachu dzięki czemu możemy cieszyć się w 100 procentach smakiem pączka ;)

Składniki

  • 1,5-2 szklanki mąki typ 405 + 1 łyżka do zaczynu
  • 30 g drożdży
  • 6 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka cukru do zaczynu
  • 7 łyżek masła
  • łyżka spirytusu
  • 1/2 szklanki przegotowanego letniego mleka
  • pół łyżeczki soli
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • konfitura z płatków lub owoców róży olej kokosowy do smażenia cukier puder wymieszany z wanilią
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pączki z różą smażone na oleju kokosowym

Przygotowanie

  1. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ. Do słoiczka wsypujemy cukier puder, dodajemy laskę wanilii i wydrążony miąższ. Energicznie potrząsamy słoiczkiem, by wanilia wymieszała się z cukrem. Odstawiamy na 3-4 dni. Przed użyciem należy mocno wstrząsnąć słoiczkiem bo cukier może się zbrylić.

    Drożdże ucieramy z łyżką cukru i 3 łyżami mleka, przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Cukier i żółtka ucieramy puszystą masę, mieszamy z pozostałym mlekiem. Ogrzaną mąkę (ja trzymam ją w tym celu przy kaloryferze) i sól przesiewamy do miski, wlewamy żółtka z mlekiem, drożdże, skórkę z cytryny/pomarańczy i spirytus. Ciasto wyrabiamy 15-20 minut, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy dodajemy roztopione, ale przestudzone masło i wyrabiamy jeszcze kilka minut. Ciasto przykrywamy ściereczką na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

    Lekko natłuszczonymi dłońmi odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy je na dłoni, nakładamy konfiturę. Zbieramy ciasto wokół konfitury i sklejamy, aby utworzyła się niewielka kula.

    Układamy zlepieniem do dołu na stolnicy lub lnianej ścierce kuchennej lekko oprószonej mąką. Przykrywamy lnianą/bawełnianą ściereczką do wyrośnięcia.

    W płaskim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący olej partiami wkładamy pączki i smażymy na średnim ogniu. Gdy się zrumienią z jednej strony obracamy na drugą.

    Usmażone pączki wykładamy na papierowe ręczniki by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    Jeszcze ciepłe oprószamy przesianym cukrem pudrem z wanilią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń