Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pączusie adwokatowe"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13194
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5459
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13194
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5459
Składniki
Ciasto: drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuść, przestudź. Żółtka utrzyj na puch z resztą cukru. Dodaj przesiane mąki, jajko, rozczyn drożdżowy, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z 1/2 cytryny, resztę mleka i spirytus. Wymieszaj. Połącz z masłem. Zagnieć elastyczne ciasto. Zostaw na 1,5 godz., by wyrosło.
Krem: ugotuj budyń na mleku z cukrem. Ostudź, wlej likier i zmiksuj na gładko.
Zagnieć ciasto jeszcze raz, rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Szklanką wytnij kółka. Gdy wyrosną, nadziej je przygotowanym kremem. Kładź na rozgrzany olej, smaż z obu stron. Ew. gdy wystygną, posyp cukrem pudrem.Źródło: Naj