Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na niedzielne popołudnie wnuki poprosili o pączusie serowe. Więc jako dobra babcia przygotowałam je na jogurcie naturalnym. Wyszły pyszne, mięciutkie pulchne po prostu rozpływające się w ustach. Polecam
miska, praska lub widelec, łyżki, garnek, tacka, ręcznik papierowy,
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5390
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5390
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 417
Składniki
Do miski wsypuję mąkę, cukier waniliowy , cukier , sodę oczyszczoną. Dalej wbijam jajka , dodaję jogurt naturalny i na koniec wszystkie składniki łączę z dobrze rozgniecionym serem ( ser można przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem). Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Ciasto jest klejące o konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto odkładam na boku i rozgrzewam olej. Za pomocą dwóch łyżek nakładam porcje masy i formuję pączusie (wielkości orzecha włoskiego) i wrzucam na rozgrzany olej. Gdy pączki się zarumienią obracam kilka razy i smażę około 4 - 5 minut . Gotowe pączki wyjmuję łyżką z dziurami i układam na ręczniku papierowym . Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem. Smacznego. Rada; Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany więc mąki dodać tyle ile wejdzie do ciasta aby tą konsystencję otrzymać). Szklanka u mnie o pojemności 250 ml,
Przygotowanie ciasta.
Smażenie pączusiów.
Pączusie po wyjęciu i usmażeniu.
Pączusie gotowe do podania.