Do góry

Desery Przepis na:

Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” (Keto, LowCarb)

Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” (Keto, LowCarb)

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 289

Intensywnie piernikowe ciasto dyniowe z polewą a'la sernikową. Wspaniałe zestawienie kolorystyczne oraz smakowe. Idealne na jesienne spotkanie przy kawie. Przepis oraz więcej pomysłów na pyszne dania znajdziesz na https://moderncavegirl.pl

Składniki

  • 0,5 dyni Hokkaido, oczyszczonej z włókien i pestek
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego (rozpuszczonego uprzednio w kąpieli wodnej)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżka gęstego mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1/2 - 3/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej, drobnej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 kalafiora
  • 2 łyżki musu kokosowego czubate
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 3-4 łyżki erytrytolu lub ksylitolu, do smaku
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Ciasto dyniowe

    Dynię pokroić w niewielkie kawałki, zalać odrobiną wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10- 15 minut. Odlać pozostałość wody i chwilę przestudzić.
    Lekko ciepłą dynię zblendować na gładką masę razem z jajkami, erytrytolem, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, mlekiem kokosowym i ekstraktem z wanilii. Sypkie składniki wymieszać w osobnej miseczce, po czym dodać do masy dyniowej i dokładnie wymieszać. Przelać masę do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza z termoobiegiem przez ok 40- 45 minut aż do zrumienienia. Całkowicie wystudzić.

  2. Polewa "sernikowa"

    Kalafiora ugotować na parze. Jeszcze ciepłego przełożyć do miski i zblendować na gładką masę wraz z musem kokosowym oraz erytrytolem. Posypywać jednorazowo niewielką ilością żelatyny i za każdym razem blendować, aż do całkowitego rozpuszczenia poprzedniej porcji. Na koniec należy wsypać skórkę z pomarańczy oraz wlać ekstrakt z wanilii i wymieszać polewę szpatułką. Wylać na ciasto i zostawić do zastygnięcia. Można przyspieszyć proces wkładając ciasto do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń