Do góry

Desery Przepis na:

Paluchy Zombie na Halloween

Paluchy Zombie na Halloween

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 690

Dodano:

Odsłon: 6037

Paluchy Zombie to kruche ciasteczka migdałowe. Idealne na Halloween, proste w wykonaniu i jakże efektowne. Czym brzydsze wyjdą tym lepiej.

Składniki

  • PALUCHY:
  • jajko (1 szt.)
  • mąka pszenna (2 i 2/3 szkl.)
  • proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • cukier puder (2/3 szkl.)
  • sól (1 łyżeczka)
  • aromat migdałowy (1 łyżeczka)
  • białko jajka (1 szt.)
  • zielony barwnik spożywczy najlepiej w żelu (parę kropel)
  • migdały obrane ze skórki (1 garść)
  • masło (230 g)
  • SOS CZERWONY:
  • dżem truskawkowy (3 łyżki)
  • czerwony barwnik (opcjonalnie)
  • woda lub syrop truskawkowy ( 1-2 łyżki)
  • DODATKOWO:
  • ciasteczka oreo (1 paczka)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Paluchy Zombie na Halloween

Przygotowanie

  1. Sos czerwony.
    Do miseczki przekładamy dżem truskawkowy, dodajemy około 1 łyżki wody lub syropu truskawkowego i mieszamy.
    W razie potrzeby można dodać troszkę barwnika czerwonego, żeby sos miał intensywnie czerwony kolor.
    Wody lub soku dodajemy wedle uznania, tak tylko, żeby sos miał nie za gęstą, ani nie za rzadką konsystencję.

  2. Paluchy.
    Do misy przekładamy masło, mąkę, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia, sól, aromat migdałowy i zielony barwnik spożywczy (najlepiej w żelu).
    Zagniatamy ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera.
    Ciasto wyjdzie bardzo miękkie i dlatego zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto zrobi się elastyczne jak plastelina.
    Formułjemy palce zombi nadając im odpowiedni kształt. Za pomocą wykałaczki lub noża zaznaczamy linie i kostki palca.
    Żeby paluchy były mniej więcej takie same, każdy kawałek ciasta przed ulepieniem ważymy. Odpowiednia waga każdego palca to od 20 -25 g.
    Na końcu każdego palca wciskamy migdał bez skórki umoczony w białku (zapobiegnie to odklejaniu się migdałów)
    Zanim wstawimy do nagrzanego piekarnika chłodzimy paluchy w lodówce przez 15 min.
    Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 15 min.
    Upieczone ciastka pozostawiamy do wystudzenia.
    Na około paznakcia za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy sosem czerwonym, lub odrywamy migdał i w jego miejsce nakładamy trochę sosu truskawkowego, dżemu lub syropu, a następnie z powrotem przyklejamy migdał.

  3. Dekoracja.
    Ciastka oreo (bez nadzienia) rozdrabniamy na piasek.
    Wsypujemy do misy lub na paterę i układamy na nim paluchy zombie.
    Palce też można posypać piaskiem z oreo.

    Gotowe ciastka paluchy zombie jemy maczając w sosie truskawkowym.

    Uwagi:
    - Żeby pozbyć się skórki z migdałów wystarczy zalać je wrzątkiem na 10 min. Po tym czasie obieramy.
    W niektórych przepisach pisze, żeby po 10 minutach odcedzić migdały i zalać zimną wodą, ale ja tego nie robię. Skórka i tak łatwo się ściąga.
    - Do dekoracji użyłam takich czekoladek jak: duszek, kotek, pająk, czapka wiedźmy i czaszka.
    - A te czarne pająki są sztuczne

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń