Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
LATO…… gorące słońce, szaleństwo owocowe, smaki wyjątkowe. SERNIK…..na zimno przygotowany, z galaretką z podany. SMAK….delikatny, waniliowy i mocno owocowy.
Wysoką formę prostokątną 28/18 cm lub tortownicę o średnicy 28 cm, mikser, trzepaczka ręczna, blender,
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 297
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 23941
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8916
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 707
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 297
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 23941
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8916
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 707
Składniki
rzygotowanie masa serowa: Przygotowujemy formę, wykładamy ją papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Śmietankę ubijamy z fiksem do śmietany i cukrem pudrem. Ser przekładamy do miksera i miksujemy kilka sekund. Mleko zagotowujemy, wsypujemy żelatynę i energicznym ruchem mieszamy trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę przekładamy do sera i od razu całość miksujemy na wysokich obrotach, żeby składniki się połączyły. Dodajemy ubitą śmietanę i całość miksujemy do uzyskania delikatnej i kremowej masy (ok. 1 min). Masę serową jak najszybciej przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy i przekładamy do lodówki.
galaretka owocowa: Wszystkie owoce miksujemy w blenderem. Obydwie galaretki rozpuszczamy a 500 ml wody. Owoce zalewamy gorącą galaretką, całość dokładnie miksujemy. Można dosłodzić do smaku, wszystko zależy jakiej mieszanki owoców użyjecie. Przelewamy przez gęste sito, przecieramy, żeby oddzielić pestki i skórki. Odstawiamy do przestygnięcia. Pianka powstaje przez energiczne miksowanie lub ubicie trzepaczką. Zimną galaretkę przelewamy na masę serową i pozostawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.