Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 132
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 268
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1782
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 287
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 132
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 268
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1782
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 287
Składniki
Z mąki, 1 kostki masła, 100 g cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę.
Na ciasto nakładamy warstwę powideł - 250g
Na powidła wykładamy 100 g rodzynek
Z 2 białek ubijamy pianę, utrwalamy cukrem pudrem (5 łyżek).
Ubite białka z cukrem delikatnie mieszamy z orzechami i wykładamy na ciasto z powidłami i rodzynkami
Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą połową ciasta postępujemy dokładnie tak samo. i mamy upieczone w ten sposób dwa identyczne placki.
Z mleka i budyniu ugotować masę, odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym.
Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, dokładnie mieszamy.
Na jedną część ciasta przekładamy połowę masy.
Przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i pyszne ciasto gotowe. Smacznego.