Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1466
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1318
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 964
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1466
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1189
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1318
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 964
Składniki
Z mąki, 1 kostki masła, 100 g cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części
Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę.
Na ciasto nakładamy warstwę powideł - 250g
Na powidła wykładamy 100 g rodzynek
Z 2 białek ubijamy pianę, utrwalamy cukrem pudrem (5 łyżek).
Ubite białka z cukrem delikatnie mieszamy z orzechami i wykładamy na ciasto z powidłami i rodzynkami
Pieczemy na złoty kolor około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą połową ciasta postępujemy dokładnie tak samo. i mamy upieczone w ten sposób dwa identyczne placki.
Z mleka i budyniu ugotować masę, odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym.
Do utartego masła dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, dokładnie mieszamy.
Na jedną część ciasta przekładamy połowę masy.
Przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i pyszne ciasto gotowe. Smacznego.