Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Panierowane jajka"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 737
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 737
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo (8-10 minut). Schłodź w zimnej wodzie, a następnie obierz ze skorupek. Obrane jajka przekrój na połówki.
Do miski wsyp 3 łyżki mąki. Dodaj 4 łyżki wody oraz 3 łyżki oleju. wymieszaj na gładkie ciasto, dopraw szczyptą soli. Na koniec wmieszaj pianę z białka.
Na patelni rozgrzej 3-4 łyżki oleju. Połówki jajek panieruj w przygotowanym cieście, wrzucaj na rozgrzany olej i smaż na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.
Z łyżki masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Stopniowo wlewaj mleko, gotuj kilka minut. Dodaj starty ser. Dopraw cytryną, solą i pieprzem. Wsyp natkę. Podawaj do jajek.
Czas ok. 40 min; porcja – 300 kcal, cena 1,80 zł
Aby panierowane jajka, sznycle czy kotlety nie przypaliły się, smaż je na sklarowanym maśle. Możesz je kupić lub zrobić domowym sposobem.
Masło włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż się roztopi. Zdejmij z powierzchni wytwarzającą się białkową pianę. Delikatnie zlej do drugiego naczynia oczyszczony żółty tłuszcz.
Rób to ostrożnie, bo na spodzie znajduje się reszta wytrąconego białka. To co zlejesz, to sklarowane masło.Źródło: Świat kobiety