Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 924
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1097
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2830
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2900
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 924
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1097
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 267
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2830
Składniki
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut, w celu napęcznienia. Do rondelka wlać śmietanę, mleko, dodać cukier, ekstrakt z wanilii i podgrzewać cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy całość się zagotuje zdjąć rondel z ognia i dodać napęczniałą żelatynę . Mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Powinno to zająć około 1-2 min. Masę przelać do foremek i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 4 godziny, żeby masa stężała.
Truskawki umyć i pokroić na małe kawałki. Zmiksować z dodatkiem wody i cukru. Sos przechowywać w lodówce do momentu podania.
Żeby deser łatwiej było wyjąć z foremek, należy je na kilka sekund zanurzyć w gorącej wodzie (nie dłużej, bo panna cotta bardzo szybko się rozpuszcza). Podawać z sosem truskawkowym i świeżymi owocami.