Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Pyszny, chłodny deser na gorące dni prosto z Włoch.
rondel, trzepaczka,
Składniki
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić aż napęcznieje.
Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać cukier oraz ekstrakt z wanilii. Delikatnie mieszać trzepaczką do momentu rozpuszczenia się cukru oraz pojawienia się pęcherzyków. Uważać, aby nie zagotować śmietany!
Następnie od razu zdjąć rondelek z płomienia i dodać do niego żelatynę. Mieszać przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
Pannę Cottę wlać do pojemników. Aby wyszedł wzór jak u mnie, należy umieścić przechylone kubeczki w formie do pieczenia babeczek. Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na min 5-6 godzin.
Umyte borówki włożyć do garnka i wlać 100ml wody. Gdy owoce zaczną się gotować dodać do smaku cukier oraz zblendować owoce. Do szklanki wlać niewielką ilość wody i rozpuścić w niej mąkę. Następnie energicznie mieszając wlać ją do borówek. Masa powinna zacząć się robić gęsta. Przelewamy ją do wcześniej przygotowanej Panny Cotty i wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzić. UWAGA jeżeli chcemy, aby nasz mus był gęstszy wystarczy dodać więcej mąki.
Na koniec dekorujemy owocami i ubitą śmietaną. Borówki można zarówno zastąpić innymi owocami.