Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który szybko przygotowujemy i różnymi dodatkami czarujemy. Moja panna cotta z dodatkiem mleka jest przygotowana, cukrem wanilinowym i trzcinowym dosładzana. Z owoców egzotycznych kaki i cherimoya miąższ wydrążamy, sok z cytryny i mieloną suszoną kurkumę dokładamy, całość miksujemy i z Panna cottą podajemy.
pucharki szklane, mikser, blender
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Panna cotta: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić na 5 min, żeby spęczniała. W rondelku podgrzać 300 ml śmietankę, rozpuścić w niej żelatynę (nie zagotowujemy). Dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, wymieszać do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia (na ok. 1,5 l) wlać podgrzaną śmietankę z żelatyną, krótko zmiksować. Przelać do pucharków, schłodzić w lodówce, masa powinna zastygnąć.
Mus owocowy: Rada: owoce powinny być dojrzałe i nie dodajemy skórki. Kaki przekroić, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera. Owoc cherimoya przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, wyciągnąć czarne pestki. Miąższ przełożyć do blendera, wlać sok z połowy cytryny, dodać kurkumę i całość zmiksować na gładko. Na zastygniętą panna cottę przelać mus owocowy, schłodzić w lodowce. Deser przed podaniem ozdobić owocami i listkami świeżej mięty.