Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który szybko przygotowujemy i różnymi dodatkami czarujemy. Moja panna cotta z dodatkiem mleka jest przygotowana, cukrem wanilinowym i trzcinowym dosładzana. Z owoców egzotycznych kaki i cherimoya miąższ wydrążamy, sok z cytryny i mieloną suszoną kurkumę dokładamy, całość miksujemy i z Panna cottą podajemy.
pucharki szklane, mikser, blender
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15469
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4640
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 320
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2776
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5012
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15469
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4640
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 320
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2776
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5012
Składniki
Panna cotta: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić na 5 min, żeby spęczniała. W rondelku podgrzać 300 ml śmietankę, rozpuścić w niej żelatynę (nie zagotowujemy). Dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, wymieszać do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia (na ok. 1,5 l) wlać podgrzaną śmietankę z żelatyną, krótko zmiksować. Przelać do pucharków, schłodzić w lodówce, masa powinna zastygnąć.
Mus owocowy: Rada: owoce powinny być dojrzałe i nie dodajemy skórki. Kaki przekroić, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera. Owoc cherimoya przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, wyciągnąć czarne pestki. Miąższ przełożyć do blendera, wlać sok z połowy cytryny, dodać kurkumę i całość zmiksować na gładko. Na zastygniętą panna cottę przelać mus owocowy, schłodzić w lodowce. Deser przed podaniem ozdobić owocami i listkami świeżej mięty.