Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Panna cotta to klasyczny, włoski deser, który szybko przygotowujemy i różnymi dodatkami czarujemy. Moja panna cotta z dodatkiem mleka jest przygotowana, cukrem wanilinowym i trzcinowym dosładzana. Z owoców egzotycznych kaki i cherimoya miąższ wydrążamy, sok z cytryny i mieloną suszoną kurkumę dokładamy, całość miksujemy i z Panna cottą podajemy.
pucharki szklane, mikser, blender
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1142
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 99
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10569
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1142
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 99
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10569
Składniki
Panna cotta: Do miseczki wsypać żelatynę, zalać 100 ml zimnego mleka, pozostawić na 5 min, żeby spęczniała. W rondelku podgrzać 300 ml śmietankę, rozpuścić w niej żelatynę (nie zagotowujemy). Dodać cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, wymieszać do połączenia składników. Pozostałe mleko przelać do wysokiego naczynia (na ok. 1,5 l) wlać podgrzaną śmietankę z żelatyną, krótko zmiksować. Przelać do pucharków, schłodzić w lodówce, masa powinna zastygnąć.
Mus owocowy: Rada: owoce powinny być dojrzałe i nie dodajemy skórki. Kaki przekroić, wydrążyć miąższ, przełożyć do blendera. Owoc cherimoya przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, wyciągnąć czarne pestki. Miąższ przełożyć do blendera, wlać sok z połowy cytryny, dodać kurkumę i całość zmiksować na gładko. Na zastygniętą panna cottę przelać mus owocowy, schłodzić w lodowce. Deser przed podaniem ozdobić owocami i listkami świeżej mięty.