Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Papryki faszerowane mięsem i marchewką"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Papryki opłucz, osusz, zetnij wierzchy. Ostrym nożem usuń ostrożnie gniazda nasienne. Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka, zalej dwoma szklankami wody. Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości 15-18 minut, schłodź.
Marchewki oczyść, obierz i opłucz. Odetnij stwardniałe końcówki. Zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ugotowany ryż oraz starte marchewki połącz w misce z żółtkami i bułką tartą. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przygotowaną masą napełnij papryki, przykryj odciętymi wierzchami. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć obraną i poszatkowaną cebulę, ząbek czosnku i posiekane pomidory bez skórki. Duś, mieszając, 5 minut. Powstały sos dopraw solą i pieprzem. Wylej na spód naczynia do zapiekania. Ustaw papryki. Zapiekaj 20 min w 180 st.
Czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 2,80 zł, 5 porcji.
Upiecz i zmiksuj
Pieczona w całości (bez farszu) papryka to doskonała baza to przygotowania pysznej pasty. Strąki wystudź w woreczku foliowym, obierz ze skórki, a potem zmiksuj z czosnkiem, oliwą, serem feta oraz ulubionymi ziołami.Źródło: Świat kobiety