Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie potrafię sobie bez niej wyobrazić wielkanocnego stołu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11908
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5104
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1394
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5463
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 971
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11908
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5104
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1394
Składniki
Mleko gotować na wolnym ogniu z rozciętą laską wanilii, kiedy zacznie wrzeć dodać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania sera i serwatki. Usunąć wanilię. Sitko lub cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Dokładnie odcedzony, zawinąć w gazę, położyć na desce i przyłożyć drugą deską, tak by odcisnęła się pozostała część serwatki. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dorzucić ser, dodać masło podzielone na kostki (należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i ucierać, aż powstanie gładki krem. Figi i morele pokroić w paseczki, migdały poszatkować, dodać wraz ze skórką pomarańczy i owocami do masy (można użyć innych bakali wedle upodobania). Wlać amaretto, może się zdarzyć, że masa zrobi nam się za rzadka. Wtedy należy namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej (tak jak często rozpuszcza się czekoladę), dodać żelatynę do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gazami wyłożyć miskę/miseczki/blachę. Paschę wyłożyć na naczyń/nia, wstawić na noc do lodówki. Rano przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.