Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5795
Dodano: 03.03.2008
Odsłon: 18128
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Mleko gotować na wolnym ogniu z rozciętą laską wanilii, kiedy zacznie wrzeć dodać jajka roztrzepane ze śmietaną. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania sera i serwatki. Usunąć wanilię. Sitko lub cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser. Dokładnie odcedzony, zawinąć w gazę, położyć na desce i przyłożyć drugą deską, tak by odcisnęła się pozostała część serwatki. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dorzucić ser, dodać masło podzielone na kostki (należy je dużo wcześniej wyjąć z lodówki, żeby było miękkie) i ucierać, aż powstanie gładki krem. Figi i morele pokroić w paseczki, migdały poszatkować, dodać wraz ze skórką pomarańczy i owocami do masy (można użyć innych bakali wedle upodobania). Wlać amaretto, może się zdarzyć, że masa zrobi nam się za rzadka. Wtedy należy namoczyć żelatynę w 3 łyżkach wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej (tak jak często rozpuszcza się czekoladę), dodać żelatynę do masy. Wszystko dokładnie wymieszać. Gazami wyłożyć miskę/miseczki/blachę. Paschę wyłożyć na naczyń/nia, wstawić na noc do lodówki. Rano przewrócić na talerz do góry dnem, zdjąć gazę i udekorować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

pirogronianka 22 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Hm, ciekawy przepis.... A mam pytanie, ile masla ucieramy z cukrem pudrem a ile dzielimy na kostki?Pozdrawiam :)
0 Kto głosował? | Odpowiedz