Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast robić jeden większy deser można zrobić małe porcje. Uroczo wyglądają. Za formę posłużyły mi małe kubeczki po jogurcie.
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 4967
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 4967
Składniki
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Ser i żółtka przepuścić przez maszynkę dwa razy. Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo mieszankę sera z żółtkami. sok z cytryny i ucierać. Żurawinę namoczyć w amaretto / soku pomarańczowym wersja dla dzieci. Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki. Do masy dodać płatki migdałowe, orzechy, skórkę pomarańczową, kolorowe owoce kandyzowane, żurawinę z alkoholem / sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszać. Kubeczki po jogurtach wyłożyć gazą. Masę przełożyć do kubeczków. Ucisnąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć desery odwracając kubeczki do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować według uznania. Można na górze ułożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową tak, żeby wyglądało jak gniazdko. W środku umieścić migdał w czekoladzie - jajeczko. Smacznego.