Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pascha z bakaliami"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 65
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 787
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 79
Składniki
Żółtka utrzyj z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło o pokojowej temperaturze utrzyj mikserem. Cały czas mieszając, dodawaj małymi porcjami zmielony biały ser, śmietanę i żółtka z cukrem.
Rodzynki, suszone morele pokrojone w drobną kostkę, kawałki kandyzowanych owoców oraz posiekane migdały i orzechy delikatnie wymieszaj z serową masą. Jeśli lubisz, możesz również dodać drobno pokrojoną brzoskwinię z zalewy.
Miskę albo sitko wyłóż gazą (kilka warstw) lub cienką ściereczką. Masę przełóż do środka, ubij każdą warstwę łyżką i dociśnij ją. Całość obciąż talerzykiem i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
Następnego dnia wyszoruj dokładnie i sparz pomarańcze. Pokrój je w cienkie plastry, a następnie każdy przekrój do połowy. Zalej pomarańcze wodą, dosyp trzy łyżki cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a syrop wyraźnie zgęstnieje. Ostudź plastry i udekoruj nimi paschę na talerzu. Na wierzchu ułóż migdały.
Użyj tłustego, trzykrotnie zmielonego sera. Możesz go doprawić dodatkowo aromatem do ciasta: migdałowym, rumowym lub pomarańczowym.Źródło: Olivia