Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasticcioto to typowe włoskie ciasteczka z kremowym nadzieniem budyniowym. Pochodzi z Galatina, miasteczka niedaleko Salento. Historia głosi, że pasticcioto jest wynikiem eksperymentów cukiernika Andrea Ascalone, który przez pomyłkę przykrył wylany krem ciastem. Po wręczeniu takiego deseru przechodnim, zyskał wielkie uznanie. Od tamtej pory przygotowywał je dla swoich klientów. Teraz możesz zrobić ten deser w swoim domu! Kruche ciastka doskonale smakują z filiżanką espresso albo cappuccino.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2076
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2633
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107223
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2076
Składniki
W rondelku podgrzej mleko z przekrojoną laską wanilii i ziarenkami wyskrobanymi ze środka. Doprowadź prawie do wrzenia, następnie zdejmij z ognia.
W misce ubij żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Powoli wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Przelej masę z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Doprowadź do wrzenia. Krem powinien mieć konsystencję gęstego budyniu.
Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą (tak, by dotykała powierzchni kremu) i odstaw do całkowitego wystudzenia.
W tym czasie zrób ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieraj palcami lub siekaj nożem aż powstaną drobne okruchy. Dodaj żółtka i zagnieć szybko gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Wysmaruj masłem foremki do babeczek lub tartaletek i oprósz je mąką. Najlepiej, aby foremki były podłużne, ale mogą być też okrągłe.
Z ciasta wytnij krążki – jeden większy (na spód i boki) i jeden mniejszy (na wierzch). Wylep foremki większymi krążkami, wypełnij każdą kremem waniliowym dość obficie i przykryj mniejszym krążkiem ciasta. Dokładnie zlep brzegi, a wierzch lekko nakłuj widelcem.
Ułóż foremki na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut, aż wierzch pasticciotto będzie złocisty. Po upieczeniu lekko przestudź i posyp cukrem pudrem.