Do góry

Desery Przepis na:

Pastiera Napoletana

Pastiera Napoletana

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 5022

Włoskie ciasto wielkanocne

Składniki

  • jajka, 3+8
  • mąka, 500 gram
  • cukier, 120 gram + 400 gram
  • masło, 200 gram
  • aromat waniliowy, 1 szt
  • sól, szczypta
  • gotowana pszenica, 450 gram
  • mleko, 200 ml
  • ricotta, 500 gram
  • cukier waniliowy, opakowanie
  • skórka pomarańczowa drobno pokrojona, do smaku
  • skórka cytrynowa starta, do smaku
  • cynamon, pół łyżeczki
  • owoce kandyzowane, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pastiera Napoletana

Przygotowanie

  1. Robimy kruche ciasto (zagniatamy z: 3jajka, 500gr mąki, 120 gr cukru, 200gr masła, szczyptą soli, aromatem waniliowym), odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy.

  2. Miksujemy ricottę z cukrem (400 gr), dodajemy żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, skórkę cytryny i pomarańczy, cynamon i pszenicę. Bialka ubic osobno i dodac na koniec do masy.

  3. Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń