Do góry

Desery Przepis na:

Pavlova z wiśniami

Pavlova z wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 211 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 3791

To nasza pierwsza Pavlova ...deser australijski;) Smak powala. jesteśmy zachwycone, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was???

Składniki

  • Beza;
  • 6 białek,
  • 280 g cukru,
  • łyżeczka octu winnego,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • Frużelina wiśniowa;
  • 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów,
  • 80 g cukru,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody,
  • Dodatkowo;
  • 400 g śmietanki 30 %,
  • łyżka cukru
  • gorzka czekolada do posypania,
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo, cały czas ubijając. Następnie dodajemy ocet i mąkę. Przelewamy masę do foremki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;)
    Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy.
    Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier.
    Bezę kładziemy na paterę i wykładamy na nią śmietanę a następnie frużelinę. Na koniec posypujemy startą czekoladą....smacznego;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń