Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pianka z winogronami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4960
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Chłodzenie ciasta 5 godzin. Forma o śr. ok. 26 cm.
Ciastka pokruszyć w malakserze. Kostkę do pieczenia Kasia stopić wraz z cukrem, przestudzić, wlać do okruszków. Dolać wodę. Masę wymieszać i rozsmarować na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm). Dobrze docisnąć łyżeczką. Wstawić do lodówki.
Zieloną galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.
Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, wystudzić. Winogrona umyć, osuszyć, oderwać od gałązek. Mleko skondensowane ubijać mikserem, aż powstanie puszysta pianka. W czasie ubijania cienkim strumieniem dolewać zimną galaretkę cytrynową.
Masę wymieszać z serkiem i winogronami. Wylać na spód z ciastek. Schładzać 2 godziny. Potem na piankę wylać tężejącą zieloną galaretkę. Schładzać ciasto jeszcze 3 godziny.Źródło: Tina