Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczeń z indyka"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 105
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Filet z indyka dokładnie umyj, osusz np. papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem (2-3 ząbki) oraz suszonym tymiankiem. Mięso włóż przykryte na dobę do lodówki.
Następnego dnia wyjmij, szybko obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, po czym włóż do natłuszczonej brytfanny. Podlej wodą (około szklanki), oprósz ponownie tymiankiem oraz startym imbirem. Piecz w temperaturze 190°C przez około 50 minut do miękkości. W połowie pieczenia dodaj ćwiartki jabłka.
Od momentu dodania kawałków jabłka, mięso dwukrotnie podlej bulionem i obróć (by dokładnie dopiekło się ze wszystkich stron). Podczas pieczenia sprawdzaj, czy jest już dostatecznie miękkie. Podaj z sosem powstałym podczas pieczenia.
Rada: Pieczona pierś indyka znakomicie smakuje z domową żurawiną z dodatkiem gruszek.Źródło: Świat kobiety