Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone półksiężyce"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 150
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 68
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 79
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 150
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 68
Składniki
Młode ziemniaki wyszoruj starannie, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na ćwiartki (mniejsze sztuki na połówki). Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż ziemniaki, skrop oliwą, posyp przyprawą. Piecz w 180 st. 35-40 min.
W tym czasie papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. Obrane cebule cukrowe pokrój w krążki. Opłucz i osusz natkę. Oderwij listki z gałązek, drobno poszatkuj.
Upieczone ziemniaki przełóż na półmisek. Dodaj kawałki kolorowej papryki oraz cebulę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Udekoruj posiekaną natką.
porcje, czas ok. 45 min; porcja – 300 kcal, cena 1,90 zł.Źródło: Świat kobiety