Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony łosoś w galarecie"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1746
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 18
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 43
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3639
Składniki
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 20 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 2 g
Filet z łososia myję, osuszam i odcinam skórę. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i kroję w paski grubości 2 cm. Odstawiam na 30 minut. Łososia przekładam na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Piekę 20 minut w 180oC. Zostawiam do ostudzenia.
Obraną marchew, pietruszkę, seler i por kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka i zalewam litrem wody. Dodaję liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję pod przykryciem 30–45 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie odcedzam wywar, dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i zostawiam do ostudzenia.
Łososia układam na półmisku, dekoruję pokrojonymi warzywami z wywaru, groszkiem, kukurydzą, ugotowanym jajkiem, plasterkami cytryny i zalewam zimnym wywarem z żelatyną. Wstawiam do lodówki.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,40 zł.Źródło: Rewia