Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczony łosoś w galarecie"
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 150
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 150
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 26
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 70
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 36
Składniki
Wartość odżywcza porcji 220 kcal Białko 20 g/Tłuszcz 15 g/Węglowodany 2 g
Filet z łososia myję, osuszam i odcinam skórę. Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i kroję w paski grubości 2 cm. Odstawiam na 30 minut. Łososia przekładam na blachę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Piekę 20 minut w 180oC. Zostawiam do ostudzenia.
Obraną marchew, pietruszkę, seler i por kroję na mniejsze części, wrzucam do garnka i zalewam litrem wody. Dodaję liście laurowe, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i gotuję pod przykryciem 30–45 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie odcedzam wywar, dodaję żelatynę, dokładnie mieszam i zostawiam do ostudzenia.
Łososia układam na półmisku, dekoruję pokrojonymi warzywami z wywaru, groszkiem, kukurydzą, ugotowanym jajkiem, plasterkami cytryny i zalewam zimnym wywarem z żelatyną. Wstawiam do lodówki.
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 4,40 zł.Źródło: Rewia