Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do różnych wypieków używamy tylko żółtek, a białka zostają. To propozycja na wykorzystanie takich właśnie białek. Zbieram je, zamrażam a w razie potrzeby wykorzystuję.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3911
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415123
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2466
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3911
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415123
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2466
Składniki
Białka ubiłem na sztywna masę, ciągle miksując powoli dodawałem cukier. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, przesiewając mieszałem delikatnie z pianą.
Następnie wlałem olej, mieszałem ręcznie łącząc z ciastem. Na koniec dodałem mak, może być cały lub mielony.
Keksówkę 35x12 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem przez 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałem lukrem i posypałem orzechami włoskimi.
Przemycamy zdrowie: W piegusku świetnie ukryje się siemię lniane, słonecznik, kurkuma i wszelakie otręby.