Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do różnych wypieków używamy tylko żółtek, a białka zostają. To propozycja na wykorzystanie takich właśnie białek. Zbieram je, zamrażam a w razie potrzeby wykorzystuję.
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 443
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 165
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 443
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszcza...
Odsłon: 165
Składniki
Białka ubiłem na sztywna masę, ciągle miksując powoli dodawałem cukier. Mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, przesiewając mieszałem delikatnie z pianą.
Następnie wlałem olej, mieszałem ręcznie łącząc z ciastem. Na koniec dodałem mak, może być cały lub mielony.
Keksówkę 35x12 wyłożyłem papierem do pieczenia, piekłem przez 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałem lukrem i posypałem orzechami włoskimi.
Przemycamy zdrowie: W piegusku świetnie ukryje się siemię lniane, słonecznik, kurkuma i wszelakie otręby.