Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Piegusek w polewie z żurawiną"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 190
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 190
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 70
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Miękkie masło utrzyj na jasny krem, dosypując powoli cukier. Nie przerywając ucierania, dodawaj po 1 żółtku.
Do masy maślano-jajecznej wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodaj mak i miód. Wszystko wymieszaj mikserem.
W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę przełóż do masy, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto przelej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piecz ok. 40 min w temp. 175 st. (wbij na chwilę drewnianą wykałaczkę – jeśli będzie sucha, wyłącz piekarnik, jeśli wilgotna – piecz ciasto jeszcze kilka minut). Ostudź, zdejmij obręcz tortownicy.
Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym. Polewą posmaruj wierzch i boki ciasta. Gdy zastygnie, rozłóż na niej konfiturę żurawinową.Źródło: Tina