Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1701
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3496
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 341
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1701
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę, miód i cukier puder. Przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, wsypać przyprawę do pierników, wbić jajka, dodać przestudzoną masę miodowy. Sodę rozpuścić w mleku i też dodać do miski.
Wszystko dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub mleka.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia 10-11 min w temperaturze 180 st.C
Gotowe pierniczki możemy ozdobić np lukrem ( u mnie zdjęcie jeszcze przed tą czynnością ). Ucieramy na zimno sok z 1 cytryny z 1 szkl cukru pudru. Ewentualnie można dodać kilka kropli esencji np rumowej.