Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów na pierniczki wypróbowałam całe mnóstwo, zanim trafiłam na ten doskonały - dostałam go od koleżanki, która co roku robi je z synkiem :) Robi się je łatwo i przyjemnie, a najlepiej z dzieciaczkami, które uwielbiają je dekorować. Trzeba pamiętać, by zrobić je odpowiednio wcześniej (ok. 3 tygodni), by zmiękły. Jest co prawda możliwość, że pomimo swej twardości znikną w oka mgnieniu, bo są naprawdę pyszne. Żeby pierniczki zmiękły, do pudełka wkładam kawałki obranych jabłek i wymieniam co jakiś czas, by nie spleśniały.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3849
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 357
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3849
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1329
Składniki
W garnuszku podgrzewamy miód i masło, aż wszystko ładnie się rozpuści i studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, schładzamy je to będzie się lepiej wałkować.
Wałkujemy na grubość 2 - 3 mm, lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli je ozdabiamy smarujemy rozbełtanym jajkiem i układamy ozdoby lekko wciskając je w ciasto. Jeśli nasze pierniczki mają być ozdobą na choince, musimy pamiętać, by przed upieczeniem zrobić w nich dziurkę - np. słomką. Pieczemy ok.8- 10 minut w temperaturze 180ºC. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Pierniczki możemy przechowywać kilka tygodni (lukrujemy przed samymi świętami).