Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki na świąteczny stół z dojrzewającego ciasta. Chyba już czas je przygotować...
Margarynę, miód, cukier, jajko i przyprawę do piernika utrzeć.
Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne. Należy je umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i odstawić do lodówki na co najmniej 6 dni.
Do dnia pieczenia ciasto powinno dojrzeć i być na tyle zwarte, aby można je było rozwałkować i wykrawać pierniczki. Należy to zrobić na obficie posypanej mąką stolnicy. Wierzch ciasta również należy mocno posypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Powinno go wystarczyć na około 100-120 pierniczków, w zależności od wielkości foremek.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Surowe ciasto przez cały czas przygotowywania pierniczków powinno być zimne, a wykrojone ciastka, przygotowane i czekające w kolejce do pieczenia należy przechowywać w lodówce.
Gotowe i wystudzone pierniczki można ozdobić w dowolny sposób, na przykład lukrem lub używając pisaków lukrowych do ciast, jednak polecam zrobić to tuż przed podaniem pierników na stół, ponieważ należy je przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, co z kolei sprawi, że lukier stopi się. Odnośnie przechowywania w zamkniętym naczyniu, pierniczki będą miękkie, jeśli włożycie do niego kawałek jabłka w taki sposób, aby miąższem nie dotykał ciasteczek. Wilgoć z owocu powinna jedynie rozejść się po pojemniku i zmiękczyć wszystkie pierniczki. Jabłko należy wymienić co kilka dni.
Pyszne, korzenne pierniczki zrobione z połowy ciasta na piernik staropolski....
Odsłon: 8770
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 87
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 61
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 25
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 156
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 34
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 87
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 61
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 25
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 156
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 34
Składniki
Margarynę, miód, cukier, jajko i przyprawę do piernika utrzeć.
Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne. Należy je umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i odstawić do lodówki na co najmniej 6 dni.
Do dnia pieczenia ciasto powinno dojrzeć i być na tyle zwarte, aby można je było rozwałkować i wykrawać pierniczki. Należy to zrobić na obficie posypanej mąką stolnicy. Wierzch ciasta również należy mocno posypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Powinno go wystarczyć na około 100-120 pierniczków, w zależności od wielkości foremek.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Surowe ciasto przez cały czas przygotowywania pierniczków powinno być zimne, a wykrojone ciastka, przygotowane i czekające w kolejce do pieczenia należy przechowywać w lodówce.
Gotowe i wystudzone pierniczki można ozdobić w dowolny sposób, na przykład lukrem lub używając pisaków lukrowych do ciast, jednak polecam zrobić to tuż przed podaniem pierników na stół, ponieważ należy je przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, co z kolei sprawi, że lukier stopi się. Odnośnie przechowywania w zamkniętym naczyniu, pierniczki będą miękkie, jeśli włożycie do niego kawałek jabłka w taki sposób, aby miąższem nie dotykał ciasteczek. Wilgoć z owocu powinna jedynie rozejść się po pojemniku i zmiękczyć wszystkie pierniczki. Jabłko należy wymienić co kilka dni.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto parzone
Desery
Bananoffee z płatkami owsianymi
Desery
Ciasto miętowo czekoladowe
Desery
Placuszki serowe z patelni według Ewy Wachowicz
Ciasto parzone
Ciasto parzone to ciasto znane z takich przysmaków, jak ptysie, karpatka czy...
Odsłon: 36
Bananoffee z płatkami owsianymi
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 87