Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki na świąteczny stół z dojrzewającego ciasta. Chyba już czas je przygotować...
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 860
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 149
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 538
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 208
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 178
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 860
Różowa wstążka jest symbolem walki z rakiem piersi. Amazonki to wspaniałe kob...
Odsłon: 149
Ciastka z maszynkiw lekko zdrowszej wesrji.Użyłam mąkę orkiszową, ksylitol i...
Odsłon: 538
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 208
Samo dobro. Dla mnie najlepsze.
Odsłon: 178
Składniki
Margarynę, miód, cukier, jajko i przyprawę do piernika utrzeć.
Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne. Należy je umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i odstawić do lodówki na co najmniej 6 dni.
Do dnia pieczenia ciasto powinno dojrzeć i być na tyle zwarte, aby można je było rozwałkować i wykrawać pierniczki. Należy to zrobić na obficie posypanej mąką stolnicy. Wierzch ciasta również należy mocno posypać mąką.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Powinno go wystarczyć na około 100-120 pierniczków, w zależności od wielkości foremek.
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Surowe ciasto przez cały czas przygotowywania pierniczków powinno być zimne, a wykrojone ciastka, przygotowane i czekające w kolejce do pieczenia należy przechowywać w lodówce.
Gotowe i wystudzone pierniczki można ozdobić w dowolny sposób, na przykład lukrem lub używając pisaków lukrowych do ciast, jednak polecam zrobić to tuż przed podaniem pierników na stół, ponieważ należy je przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, co z kolei sprawi, że lukier stopi się. Odnośnie przechowywania w zamkniętym naczyniu, pierniczki będą miękkie, jeśli włożycie do niego kawałek jabłka w taki sposób, aby miąższem nie dotykał ciasteczek. Wilgoć z owocu powinna jedynie rozejść się po pojemniku i zmiękczyć wszystkie pierniczki. Jabłko należy wymienić co kilka dni.