Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki

Pierniczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 262 Ocena: 1269

Dodano:

Odsłon: 2558

Pierniczki na świąteczny stół z dojrzewającego ciasta. Chyba już czas je przygotować...

Składniki

  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Margaryna do pieczenia miękka 1/2 kostki
  • Miód sztuczny 250 g
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Jajko kurze 1 szt.
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Przyprawa do pierników 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki

Przygotowanie

  1. Margarynę, miód, cukier, jajko i przyprawę do piernika utrzeć.

  2. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być bardzo miękkie i delikatne. Należy je umieścić w szczelnie zamykanym naczyniu i odstawić do lodówki na co najmniej 6 dni.

  3. Do dnia pieczenia ciasto powinno dojrzeć i być na tyle zwarte, aby można je było rozwałkować i wykrawać pierniczki. Należy to zrobić na obficie posypanej mąką stolnicy. Wierzch ciasta również należy mocno posypać mąką.

  4. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Powinno go wystarczyć na około 100-120 pierniczków, w zależności od wielkości foremek.

  5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać pierniczki i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 7 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

  6. Surowe ciasto przez cały czas przygotowywania pierniczków powinno być zimne, a wykrojone ciastka, przygotowane i czekające w kolejce do pieczenia należy przechowywać w lodówce.

  7. Gotowe i wystudzone pierniczki można ozdobić w dowolny sposób, na przykład lukrem lub używając pisaków lukrowych do ciast, jednak polecam zrobić to tuż przed podaniem pierników na stół, ponieważ należy je przechowywać w zamkniętym szczelnie pojemniku, co z kolei sprawi, że lukier stopi się. Odnośnie przechowywania w zamkniętym naczyniu, pierniczki będą miękkie, jeśli włożycie do niego kawałek jabłka w taki sposób, aby miąższem nie dotykał ciasteczek. Wilgoć z owocu powinna jedynie rozejść się po pojemniku i zmiękczyć wszystkie pierniczki. Jabłko należy wymienić co kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń