Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki Babuni z Radzionkowa

Pierniczki Babuni z Radzionkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 3337

Pierniczki na długie zimowe wieczory

Składniki

  • Miód, 0,5 kg
  • cukier, 0,5 kg
  • Mąka pszenna, 1 kg
  • masło, 32 dkg
  • zmielone migdały, 32 dkg
  • przyprawa do piernika, 4 łyżki
  • kakao, 2 łyżki
  • żółtka, 4 sztuki
  • soda, 4 łyżki
  • Rum, 4 łyżki
  • cukier puder, 30 dkg
  • kandyzowane owoce, 30 dkg
  • sok wiśniowy, 1 litr
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierniczki Babuni z Radzionkowa

Przygotowanie

  1. Miód , cukier ,masło podgrzać,aż cukier się rozpuści .Migdały ,mąkę,przyprawę do piernika ,kakao i żółtka wymieszać.Zagnieść ciasto .Dodać sodę rozpuszczoną w rumie.Znowu zagnieść ciasto , uformować kulę,zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny .Rozwałkować , wycisnąć foremkami różne kształty .Ułożyć je na natłuszczonym pergaminie .Piec 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.Z cukru pudru , wody i soku zrobić lukier . Upieczone pierniczki ozdobić owocami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń