Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki dyniowe

Pierniczki dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3164

Dodano:

Odsłon: 1435

Tak na prawdę Pierniczki dyniowe z orzeźwiającą imbirowo - pomarańczową nutą. Strzał w dziesiątkę! Niezwykle pulchne, rozpływające się w ustach, nietuzinkowe. Myślę, że ''alpejskie'' zyskały poważnego konkurenta na moim stole...

Składniki

  • Pierniczki
  • 1 szklanka puree z dyni*
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 - 3 szklanki mąki pszennej (zależy od gęstości puree)
  • 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
  • 1,5 - 2 łyżeczki imbiru Skworcu
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej (lub więcej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można dać mniej)
  • Dodatkowo
  • lukier królewski (u mnie stosunkowo płynny)
  • skórka pomarańczowa, cukier miętowy, różany (ewentualnie inna kolorowa posypka)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * Polecam przygotowanie zapasu puree jesienią. W tym celu obraną dynię kroimy na kawałki i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1-1,5 h. Dynię miksujemy na gładki mus i zamrażamy, ewentualnie przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy jak inne przetwory (dżemy, konfitury).

  2. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem oraz sodą. Dodajemy cukier, sól, przyprawy, dokładnie posiekaną skórkę pomarańczową, wbijamy jajko i dodajemy posiekane masło. Dynię rozmrażamy najlepiej kilka godzin wcześniej (proces można przyśpieszyć wkładając miseczkę z puree do piekarnika). Dodajemy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Jeżeli jest ono zbyt lejące, klei się do rąk - dodajemy mąkę. Pomocne tez powinno być schłodzenie ciasta w lodówce (godzina, dwie) przed formowaniem.

  3. Ręce oprószamy delikatnie mąką i formujemy z ciasta kulki nie większe od orzecha włoskiego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 12 -15 minut. Pierniczki ''przepieczone'' stają się twardsze.

  4. Upieczone pierniczki polewamy przygotowanym lukrem, zanim zdąży zastygnąć pierniczki posypujemy siekaną skórką pomarańczową lub przygotowanym cukrem cukrem miętowym (zielony) czy różanym (różowy). Możecie do dekoracji używać też dowolnych posypek, nie polecam czekoladowych, bo smak może się za bardzo ze sobą ''gryźć''.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń