Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę je niezmiennie co roku od paru lat. Cieszą się niesłabnąca popularnością ;) Choć zazwyczaj w tym bogactwie rozmaitości robię je z połowy porcji to zawsze na moim stole znaleźć się muszą w okresie świątecznym czy około świątecznym. W sklepach znane i lubiane są takie właśnie „pierniczki alpejskie” w czekoladzie ewentualnie lukrowane. U mnie wg zaleceń pojawiły się czekoladowe. Aby glazura się świeciła, do polewy wystarczy dodać odrobinę żelatyny – taki efekt jak na zdjęciach widoczny będzie następnego dnia po lukrowaniu. Inną propozycją jest wykorzystanie czekolady rozpuszczonej z łyżeczką masła. Ja zawsze kilka pierniczków pozostawiam bez lukru czy czekolady – dla wybrednych.
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 139
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 879
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 139
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3756
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 169
Składniki
Miód podgrzewamy wraz z masłem i dodajemy przyprawę oraz kakao. Masę lekko studzimy i wbijamy do niej żółtka i dodajemy cukier. Białka tymczasem ubijamy na sztywną pianę (aby były trwalsze można do nich dodać 2 – 3 łyżki cukru i dalej ubijać). Śmietanę łączymy z sodą pamiętając o tym, że całość urośnie dlatego powinniśmy użyć dosyć sporej miseczki. Gdy masa wystygnie, dodajemy śmietanę, białka a następnie dosypujemy przesianej mąki i mieszamy łyżką. Masa będzie lepka, dlatego należy odstawić ją na 24 godziny do lodówki.
Z ciasta robimy placuszki i nadziewamy je marmoladą a następnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na posypanej mąką stopnicy wałkujemy (nie za cienko!) i wykrawamy kształty. Nadziewane pierniczki zapewne będą większe i będą piekły się dłużej. Piekarnik należy nagrzać do 180 stopni i piec 10 – 12 lub w przypadku dużych sztuk 15 minut. Studzimy i lukrujemy!