Do góry

Desery Przepis na:

Pierniczki lukrowane kruche

Pierniczki lukrowane kruche

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 1696

Dodano:

Odsłon: 1546

Pierniczki kruche, lukrowane przygotowane z przeznaczeniem na drobne upominki dla rodziny. Pierniki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu są wtedy kruche, aby nieco zmiękły mogą leżakować szczelnie zamknięte w puszce, będą równie pyszne.

Składniki

  • miód płynny 5 łyżek
  • cukier trzcinowy 100 g
  • masło lub margaryna 150 g
  • jajka 2
  • mąka pszenna 500 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska
  • cynamon 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika 1-2 łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pierniczki lukrowane kruche

Przygotowanie

  1. Przygotowanie

    W rondlu rozpuścić cukier, margarynę, miód, mieszając co jakiś czas. Masę miodową pozostawić do ostudzenia. Mąkę z sodą przesiać. Jajka roztrzepać, dodać do masy miodowej, wymieszać. Wszystkie składniki zagnieść w gładkie i elastyczne ciasto. Owinięte folią spożywczą ciasto schłodzić do godziny. Ciasto piernikowe wałkować na grubość 3-5 mm wykrawać pierniczki od foremek. Ostrożnie układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przed upieczeniem powinno być wałkowane bezpośrednio schłodzone, wówczas pierniki nie zmienią kształtu podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 °C przez 8-12 minut, ciasto początkowo będzie miękkie z czasem studzenia będzie twardnieć. Pozostawić na kratce do wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KuchniauPoli 21 listopada 2016 Wszystko zależy jakiej wielkości wykrawane są pierniki i jak grubo są wałkowane. Z tego co pamiętam to średnio 1-1,5 blachy, natomiast ile sztuk nie liczyłam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń